NanoVNA V2 / Forum

Note: this page is a mirror of https://groups.io/g/NanoVNAV2.
Click here to join and see most recent posts.

nanoVNA-QT extrememly slow to respond to clicks


Lou W7HV 2021/08/14 11:52

I have nanoVNA-QT running under Win10 and it's working with the official V2PLUS 4 running 20201013, which is what it had when I bought it.  When I click on on Device, it takes 5 seconds for the drop down to appear.  Other clicks are really slow too.   When connected, the V2P4 appears under devices as two things, COM5 and "You just lost the game."  I reinstalled the Cypress Driver and get the same.  Under device in QT, it appears only as COM5, which is what I click on to get it working.

After getting this sorted, my next objective is update the firmware.

Yep. Did some searches but didn't find the slow response problem.

Grant 2021/08/14 12:11

Hi, I found that Windows 10 does not release USB addresses even after the USB
device is no longer connected. I use a free software, USBDeview (found at
<http://www.nirsoft.net/> : scroll down to System Tools) to uninstall the
unused device: the next time it is plugged in it is again recognized. I
uninstall the devices that are show with the gray dot on the left. Hope this
helps

![](cid:image003.jpg@01D79105.8C84DAE0).



73 Grant



Sent from [Mail](https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986) for Windows



**From:**[Lou W7HV via groups.io](mailto:louandzip=yahoo.com@groups.io)
**Sent:** Saturday, August 14, 2021 11:52 AM
**To:**[NanoVNAV2@groups.io](mailto:NanoVNAV2@groups.io)
**Subject:** [nanovnav2] nanoVNA-QT extrememly slow to respond to clicks



I have nanoVNA-QT running under Win10 and it's working with the official
V2PLUS 4 running 20201013, which is what it had when I bought it. When I
click on on Device, it takes 5 seconds for the drop down to appear. Other
clicks are really slow too. When connected, the V2P4 appears under devices
as two things, COM5 and "You just lost the game." I reinstalled the Cypress
Driver and get the same. Under device in QT, it appears only as COM5, which
is what I click on to get it working.

After getting this sorted, my next objective is update the firmware.

Yep. Did some searches but didn't find the slow response problem.





_._,_._,_

* * *

Lou W7HV 2021/08/14 13:40

Despite the slow response, I successfully updated the firmware.  It took two tries.  First try I got the white screen of death.  I tried lots of things but having it hooked to the computer while powering down/up while holding the "left" jog button got it back to DFU mode where the second attempt was successful.  Now I'm exploring SiSlord's 1.0.69.  So far looks like a lot of nice tweaks and expanded capabilites.  TOUCH CAL doesn't seem to work properly.  The screen is way off, about 4-6mm at the bottom right (with display flipped).  The default after reset is much better.

DiSlord 2021/08/14 15:36

Use USB 2 port for connect to CPU, in some cases USB 3.0 port more slow

Lou W7HV 2021/08/15 06:21

Tried a few things (incl different physical ports) and nanoVNA-QT still lags and drop down menus are erratic at times.  I installed nanVNA-APP and that seems works normally, so IDK.

Separately, to release com ports I found and use the following:

1. Type devmgmt in the Search box, and select Device Manager.
2. In Device Manager, double click Ports (COM & LPT) to expand the section. 3. Right click a com port and then click Properties. (note which it is)
4. Click Port Settings tab and then click Advanced. 5. Pull down COM Port Number list, choose the in-use port you want to clear and then click OK. 6. Ignore the warning message and click Yes. 7. Click OK. 8. Repeat step 3 to 7 to clear another in-use com port.
9. Once the above steps are completed, return the port to the what it was in step 3.

To reply to this topic, join https://groups.io/g/NanoVNAV2

View this thread on groups.io